За нас

„Винарска изба – Варна” е съвместен проект на Григор Григоров – лозар и инвеститор и Цанко Станчев – технолог и енолог с дългогодишна практика. Тя е сбъднатата мечта на двама приятели от различни поколения, но с еднакво отношение към красивите и стойностните неща в живота. Името Варна провокира с идеята за възраждане на забравените винарски традиции в региона.

Избата

„Винарска изба – Варна” е съвместен проект на Григор Григоров – лозар и инвеститор и Цанко Станчев – технолог и енолог с дългогодишна практика.

Избата работи от 2008 година и е част от комплекс за преработка на грозде, производство на вино и ракия, винен туризъм с дегустационна зала и магазин за вино и аксесоари. Намира се на 2 км. от морския бряг, в непосредствена близост до куротни комплекси като Албена, Балчик, Златни пясъци.

Винарска изба “Варна” е оборудвана със съвременни съоръжения с чиято помощ е обезпечено производството на висококачествени вина. Технологията е съобразена с най-новите световни тенденции.

Темпериране на гроздето преди преработване, ръчно сортиране, меко пресоване с пневматични преси, гравитачен пренос на сок и вино т.е. с възможност за избягване използването на помпи, инертна среда при движение на виното до бутилка, са част от акцентите в техническото и технологичното ни предимство. Всички помещения са климатизирани, а през целия технологичен процес се извършва постоянен контрол на температурата. Използват се единствено неръждаеми съдове и френски бъчви с обем 225 л.

С въведените през годините технически подобрения в екипировката на „Винарска изба Варна“ ООД, стана възможно усъвършенстването на процеса на първично преработване на грозде, стабилизация и бутилиране с италианска съвременна техника. Производителността на избата достигна 300 тона грозде от собствени лозя с контролиран добив и производството на около 190 000 л. вино.

Лозята

Районът на северното черноморско крайбрежие е познат с много специфични климатични и почвени характеристики. Умерени летни температури, без резки амплитуди между дневна и нощна, което подпомага равномерното достигане на технологична зрялост в гроздето. Нощен бриз – движение на въздуха което не позволява развитието на фунги. Умерена влажност на въздуха – подпомага поддържане на тургорното състояние на растението. Песъклива до канелено-горска почва – силно дренажна, позволява контролирането на влагата в почвата. Влиянието на морето се усеща и във вкуса на нашите вина.

В лозовите ни масиви преобладават белите сортове грозде Пино Гри, Совиньон блан, Шардоне, Ризлинг немски, Ризлинг Италиански, Траминер, Грюнер Велтлинер, Мускат О‘тонел. Застъпени са някои български сортове като Варненски мискет, Врачански Мискет. Отглежданите от нас червени сортове грозде, като Пино Ноар, Каберне фран, Санджовезе, Гренаш са много подходящи за производство на розови вина.

Произвежданите от нас вина се реализират основно на вътрешен пазар в регион Варна и по Черноморието като бутилирана продукция.
Признание получи и енолога на фирмата Тихомир Трифонов който бе обявен за енолог на 2016 година от Съюза не енолозите в България.

Избери твоето вино

Заяви винена дегустация